Mattias Wik Mattias Wik

Fantastisk insats i Svenska Cupen

Vi gratulerar Uppsala BGK till vinsten i Svenska Cupen. Hjelmsjö BGK har vunnit svenska cupen två gånger i rad, men 2024 slog vi verkligen underifrån då vi tappat samtliga spelare som representerade oss 2023 till andra klubbar. Med de förutsättningarna gjorde laget en fantastisk insats som först tog sig vidare från en svår grupp och som sedan slog ut kvalets bästa lag Sjöviken. I Kvartsfinalen fick vi ge oss mot Asarum som slutade tvåa i tävlingen och som lyckades prestera sin bästa runda under hela helgen mot oss. Vi är stolta över vår egen prestation och gratulerar medaljörerna Uppsala, Asarum och Malmö till fina insatser.

Sista omgången i div 3 Södra spelades på Kärnans svåra banor i Helsingborg och inför den sista omgången stod det klart att hela säsongen skulle avgöras i sista matchen mot Linjens BGK från Landskrona. Laget gjorde sin bästa insats i sista matchen och Hjelmsjö vann till slut komfortabelt med 188-224. Stort grattis till seriesegern och nästa år spelar vi med ett lag i Division 2.

Andra seriespelsomgången spelades den 3-4 juni. Förstalaget som den här säsongen spelar i Elitettan vann 2 av 7 matcher på filten i Skellefteå och kommer behöva kämpa för att hänga kvar i serien till 2024 då två kag åker ur och man just nu befinner sig på platsen ovanför degradering. Bäst i laget var Vincent Huus med ett snitt på 33,4.

I andralaget spelades det i Malmö på Kulladals filtanläggning i Division 3. Laget vann återigen 4 av 5 matcher och leder nu serien på samma poäng som Linjens lag 1. Här finns en god chans till avancemang inför nästa säsong. Bäst i laget var Stefan Nilsson med ett snitt på 43,8

Första seriespelsomgången spelades den 6-7 maj. Förstalaget som den här säsongen spelar i Elitettan vann 4 av 7 matcher på MOS i Jönköping och är med i kampen om en Elitserieplats till nästa år. Bäst i laget var Martin Lundell som totalt sett var näst bäst av samtliga spelare med ett snitt på 25,9.

I andralaget spelades det i Landskrona på EB i Division 3. Laget vann 4 av 5 matcher och även här har vi god chans till avancemang inför nästa säsong. Bäst i laget och i hela omgången var Mattias Wik med ett snitt på 25,6.

Nordiska Mästerskapen 2023 avgjordes den 8-9 april och spelplatsen var Tammerfors i Finland. Totalt ställde 62 spelare upp från Sverige, Danmark, Finland, Norge och Lettland. Det spelades i lag samt klasserna Junior (Killar resp tjejer), Senior (herrar och damer) samt Oldtimers (herrar och damer).

Det Danska landslaget representerades bland annat av tre Hjelmsjöspelare som gjorde mycket bra i från sig.

Tim Danielsen

Jonas Kirchheiner-Rasmussen

Jannick Skov

I lagtävlingen för herrar vann Sverige och tvåa kom Danmark, strax före Finland.

Tävlingen avgjordes över 6 varv med 6 spelare i varje lag, där de 5 bästa resultaten från respektive varv räknades in. Relativt tidigt stod det klart att den största medaljkampen stod om silvret där hemmalaget Finland och utmanarna Danmark gjorde upp. Under det tredje varvet gjorde Danmark ett ryck som Finland inte lyckades ta ikapp och till slut blev scoren följande.

1. Sverige 650 (21,67 i snitt)

2. Danmark 673 (22,43 i snitt)

3. Finland 677 (22,57 i snitt)

I den största klassen - herrklassen senior kom 26 spelare till start och tävlingen spelades över totalt sett åtta varv där de nio bästa spelarna fick spela de avslutande två varven.

Tim Danielsen lyckades ta sig till final och kammade hem en imponerande 6:e plats med ett snitt på 22,5 över åtta varv.

Nämnas bör även att Jonas Kirchheiner -Rasmussen länge såg ut att kunna knipa en finalplats, men lite för många missar på avslutningsvarven gjorde att han till slut hamnade på en hedrande 13:e plats.

Länk till resultaten

Årsmötet hölls digitalt den 11 mars 2023 klockan 10:00, enligt dagordningen som du finner på medlemssidan.

Hjelmsjö vinnare i Danish super 9!

Helgen den 11-12 mars spelades Danish Super 9 i Odense. Detta är en EB tävling som spelades över åtta varv där de sju första varven ingick i lagtävlingen. Segrare i lagtävlingen blev Hjelmsjö som representerades av Vincent Huus, Jannick Skov och Tim Danielsen. Laget vann till slut på 462 slag (22 slag i snitt) och det var en rafflande kamp mot Niendorfer MC som hade 464 slag. Bland annat lyckades Jannick gå turneringens enda 18 varv det sista lagvarvet! De nio bästa spelarna i respektive klass gick även vidare till en individuel final här hade Hjelmsjö tre kombatanter Vincent Huus som kom tvåa endast ett slag från segern. Tim Danielsen slutade åtta och Konas Kirchheiner Rasmussen slutade nia.

Helgen den 25-26 februari spelades det Maraton på EB och Betong i Rönne på Bornholm. 8 varv på EB och 8 varv på Betong. Fortsatt fina framgångar för Hjelmsjö då Vincent Huus vann turneringen tillsammans med Claus Pelsen. Laget imponerade med sitt spel och hade 409 slag på 16 varv, vilket var hela 14 slag bättre än 2:an och 30 slag bättre än 3:an. På 5:e plats kom Jannick och Tim från Hjelmsjö. De var länge med i kampen om medaljerna, men tappade i slutet och hamnade 11 slag från bronset.

Dansk mästare inomhus!

Den 14-15 januari spelades danska mästerskapen inomhus i Rönne på Bornholm. Tävlingen spelades i matchspel enligt Monrad och överlägsen segrare blev Vincent Huus från Hjelmsjö BGK som var enda spelaren som vann samtliga 7 matcher. Totalt ställde 64 spelare från 12 olika klubbar upp och Vincent spelade i den bästa klassen dvs A. 16 spelare per klass A-B-C-D deltog och i B klassen deltog Jan Hansen från Hjelmsjö BGK. Jan hamnade där på 13:e plats.

Så var det dags att sjösätta vår nya hemsida. Detta är en sida som vi hoppas kunna utveckla till ett nav för vår klubbs information. Kom gärna med synpunkter på vad som kan förbättras. Vi är säkra på att det är massor. :-)

Hjelmsjö skördade framgångar i Nyårscupen!

Den 6 januari spelades nyårscupen på filten i Puls Arena. Hjelmsjö lyckades knipa såväl första som tredje plats. Grattis Simon Kirkegaard till vinsten och Mattias Wik till tredjeplatsen.

Några roliga fakta från tävlingen:

• Spelformen var matchspel enligt Monrad, dvs de 18 spelarna som kom till start lottades först till att mötas slumpmässigt. Därefter mötte ettan tvåan, trean mötte fyran osv (förutsatt att man inte mötts tidigare). 2 poäng för vinst 1 poäng för oavgjort och differensen i banvinster används för rankingen. Totalt sett spelade samtliga deltagare 6 matcher.

• Simon vann 5 av 6 matcher, enda plumpen i protokollet kom mot Bo Göran Svensson Kulladal i sista matchen när segern redan var säkrad.

• Flest spik under tävlingen noterade Mattias Wik och Felix Hall Kulladal med 44 var.

• Jan Hansen deltog även han från Hjelmsjö. Spelet stämde inte riktigt denna dag, men intressant är att Jan har varit drivande i att introducera spelformen i Sverige.

Hjelmsjö BGK vinnare av Svenska Cupen 2023!

Den 7-8 januari 2023 gick Svenska Cupen av stapeln i Munktell Arena, Eskilstuna. Hjelmsjö BGK som klubb är regerande mästare och har därmed ett guld att försvara. Senast det begav sig spelades tävlingen Asarum i januari 2020 och sedan har det varit uppehåll i två år pga pandemin.

26 lag från 18 klubbar ställer upp i årets mästerskap. Den 7 januari spelas kvalspelet i fyra grupper över tre varv. 16 lag går vidare till slutspelet och Hjelmsjö kvalificerar sig via stabilt spel och en andraplats i sin grupp som består av 7 lag. Bästa lag under kvalspelet är Tantogården BGK lag 1 med ett imponerande lagsnitt på 20,8. Det som är tydligt i lag Hjelmsjö är jämnheten bland spelarna där samtliga spelare slutar på den övre tredjedelen i den raka listan med ett resultat mellan 21,3-23,0.

Finaldagen börjar med att Hjelmsjö slår ut Haga BGK i åttondelen och redan här märks det att laget har vaknat på rätt sida. Klart bästa resultat av samtliga lag i åttondelen när laget snittar 20,8 per spelare. Vinst med 83-100.

I kvartsfinalen bjuder Olofström BGK på betydligt hårdare motstånd, men återigen spelar laget stabilt och bra med ett snitt på 22 slag per spelare. Vinst med 88-91.

I semin ställs Hjelmsjö mot hemmalaget Eskilstuna BGK. Lagmaskinen fungerar återigen och ett nytt bra lagvarv med snitt på 22 slag per spelare. Vinst med 88-91.

Finalen blir till en början en rysare med fantastiskt bra spel i inledningen av bägge lagen. Här ställs Hjelmsjö mot Tyresö BGK som vann svenska cupen senast den spelades i Munktell Arena. Till slut drar dock Hjelmsjö ifrån och vinner övertygande med 83-93! Återigen ett lagsnitt på 20,8 per spelare.

Fantastiskt bra start på säsongen att Hjemsjö lyckas försvara titeln som sveriges bästa lag på EB! Spelarna som gjorde detta möjligt är Martin Lundell, Vincent Huus, Tim Danielsen, Jannick Skov, Jonas Kirchheiner-Rasmussen samt coach Fredrik Wallin.